Nieuws Blijf op de hoogte
Maandag 13 juni 2022

Wat is mijn leencapaciteit voor een hypotheek?

Je leencapaciteit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Allereerst je inkomen, op basis van het inkomen wordt de maximale hypotheek berekend. Daarbij maakt het nog uit wat jouw gezinssituatie is. Ben je een tweeverdiener of koop je de woning op één inkomen? Er wordt hierbij rekening gehouden met een vanuit de wet gegeven norm; het financieringslastpercentage. Met deze methode wordt er berekend hoeveel er van het inkomen gebruikt mag worden voor je hypotheeklasten.

Maar het allerbelangrijkste is dat er rekening gehouden wordt met jouw persoonlijke omstandigheden. Hoeveel geld wil jij elke maand overhouden om leuke dingen van te doen of wil je in de toekomst minder/meer gaan werken? Het is belangrijk hier goed over na te denken en dit te bespreken met je adviseur zodat je samen een geschikt plan kan maken dat aansluit bij de wensen en doelen in de toekomst.  

Kan ik nu minder lenen omdat de rente stijgt?

De rentestijgingen van het moment hebben invloed op de leencapaciteit. Door de rentestijgingen gaan je maandlasten omhoog, hierdoor kan er minder geld geleend worden.

Naast de rentestijging, die de leencapaciteit negatief beïnvloedt, is er voor de groep met een private autolease de leencapaciteit nog lager. Door de aangescherpte regels ten opzichte van de BKR-registratie bij private autolease. Vanaf april 2022 wordt het volledige private-lease contract meegenomen, voorheen was dit tot 65%. Dit heeft een sterke invloed op de maximale hypotheek. Daarom is het belangrijk goed na te denken of je nog een private leasecontract aangaat als je binnenkort een huis wil gaan kopen. Het kan namelijk een groot verschil maken in de maximale hypotheek die je kunt krijgen. 

Dit zal lastig zijn in deze tijden, waar de woningprijzen door het dak gaan.

Wil je graag weten wat jouw leencapaciteit op dit moment is?

Je zult begrijpen dat het goede antwoord een goede en vooral grondige inventarisatie vergt. Wij vinden het bij Dokter & van Heuven financieel advies erg belangrijk om jou een passend antwoord te geven op jouw hypotheekvraag. Daar nemen wij graag de tijd voor. Ook als we je eerder hierover gesproken hebben, is het zinvol om nog eens opnieuw contact op te nemen aangezien er veel veranderd is qua rente en marktomstandigheden.

Een huis kopen doe je immers niet elke dag en heeft veel invloed op jouw financiële situatie.