Nieuws Blijf op de hoogte
Dinsdag 24 mei 2022

Moet ik nog oversluiten nu de hypotheekrente oploopt?

De afgelopen periode waren de hypotheekrentes historisch laag. Hierdoor was het oversluiten van je hypotheek vaak interessant. Veel mensen hebben van deze mogelijkheden gebruik gemaakt.

De afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes sterk aan het stijgen, onder andere door de onzekerheid van de oorlog en de huidige inflatie. 

Door deze stijging is het voor veel klanten de vraag of oversluiten nog wel verstandig is. Toch kan het oversluiten van je hypotheek nog steeds gunstig zijn; het kan je namelijk meer zekerheid bieden (doordat je de rente weer langer vast zet) en het kan nog altijd een financieel voordeel opleveren, zeker ten opzichte van de rentes vanuit het verleden. Historisch gezien is dit namelijk nog steeds een lage rentestand!

Lagere boeterente en lagere oversluitkosten

Een positief effect van de rentestijgingen is dat de boeterente hierdoor vaak lager is. Door een lage boeterente zijn de totale oversluitkosten lager. Die oversluitkosten konden de afgelopen periode soms zorgen voor een langere terugverdientijd.

Oversluiten kan samengevat om de volgende redenen gunstig zijn:

Lagere maandlast
Meer zekerheid
Lagere boeterente dan voorheen
Ondanks de stijging van de rente kan oversluiten nog steeds een financieel voordeel opleveren. De hypotheek oversluiten naar een lagere rente geeft lagere maandlasten. Afhankelijk van   de kosten is te beoordelen of oversluiten ook voor jou geschikt is. Dit kunnen wij voor je berekenen door de terugverdientijd te berekenen.
Door het oversluiten van je hypotheek kun je de looptijd van de rentevast periode weer voor langere tijd vastzetten. Hierdoor heb je meer zekerheid richting de toekomst.
Door de stijgende rente wordt de boeterente vaak lager. Hierdoor worden de kosten ook lager bij het oversluiten van de hypotheek. Een hoge boeterente kan er namelijk voor zorgen dat het oversluiten niet interessant is omdat er dan te veel kosten ‘terugverdiend’ moeten worden.


Wil je graag weten of oversluiten voor jou nog steeds geschikt kan zijn?

We kijken graag samen met je naar de mogelijkheden voor jouw financiële situatie. In een oriënterend gesprek kunnen we dit voor je doorrekenen en kijken of dit voldoende financieel voordeel biedt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.