Nieuws Blijf op de hoogte
Dinsdag 6 februari 2024

Eerder stoppen met werken

Wij krijgen met grote regelmaat de vraag van onze relaties of ze eerder kunnen stoppen met werken. Stoppen kan natuurlijk altijd. De vraag is natuurlijk wel of er dan ook voldoende inkomen en/of vermogen is om dit te kunnen realiseren.

Belangrijk is om dan te bepalen wat de gewenste maandelijkse uitgaven zijn. Wellicht zijn er ook nog eenmalige grotere uitgaven gepland. Verder brengen we ook in kaart welke wensen er nog meer zijn. Zijn er verhuisplannen of wil je bijvoorbeeld ook de kinderen  financieel vooruit helpen?

Het advies is dan ook meestal om een persoonlijk financieel plan op te stellen waarbij we rekening houden met alle wensen. In een financieel plan brengen we de huidige en toekomstige financiële situatie in kaart. Dit plan geeft duidelijkheid in wat de mogelijkheden zijn om deze wensen te realiseren. Vaak zul je moeten prioriteren: is eerder stoppen met werken het belangrijkste of is dat toch de kinderen helpen met het kopen van een woning?

Uiteraard staan we ook stil bij eventuele risico’s. Hoe is bijvoorbeeld de situatie bij een eventueel vooroverlijden? Daarnaast geven we advies over wat financieel slim is om te doen.  Hierbij kun je aan verschillende zaken denken:

  • Wel of niet het pensioen naar voren halen
  • Hoe zet je het best je lijfrentepolis in
  • Hoe zet je het vermogen in?
  • Hoe is het juridisch geregeld (testament/levenstestament)
  • Hypotheek aanpassen aan wijzigende omstandigheden.
  • Etc.

Kortom de veelgehoorde vraag ‘kan ik eerder stoppen met werken’ is vaak niet simpel te beantwoorden. Een financieel plan opstellen is daarom vaak de meest logische keuze. Het plan geeft je niet alleen inzicht in hoeverre je de wensen kunt realiseren maar ook in hoe jouw financiële situatie kan worden geoptimaliseerd. 

Een financieel plan helpt dus bij het maken van de juiste keuzes en draagt veel bij aan financiële rust. 

Heb jij ook de wens om eerder te stoppen met werken of heb je andere wensen? Maak gerust een keer een oriënterende afspraak om te kijken of een financieel plan ook voor jou zinvol is.