Je hypotheek oversluiten, is dat verstandig?

Je hebt er misschien wel eens over nagedacht, of over gehoord: je hypotheek oversluiten. Dat kan je een financieel voordeel opleveren, in deze markt met zeer lage rentes. 

Wat kost een hypotheek oversluiten?

Oversluiten is nooit gratis. Er komen altijd kosten bij kijken. Denk aan de kosten van het advies, de eventuele boeterente die je moet betalen als je het rentecontract voortijdig afkoopt, het taxatierapport, maar ook de notaris. Hoe hoog die zijn is afhankelijk van het moment waarop jij oversluit en bij welke bank je zit. 

Als je deze kosten maakt, kun je ze vaak wel meefinancieren. Dan voel je niet dat ze er zijn, maar uiteraard betaal je ze wel. We berekenen bij oversluiten altijd een ‘terugverdientijd’. Hierdoor weet je hoe snel je de kosten kunt terugverdienen, wel zo prettig!

Weten of je hypotheek oversluiten voor jou de beste keuze is?

We adviseren je graag

Je hypotheek oversluiten is niet zo eenvoudig als het klinkt. Daarom vind je hier de voor- en nadelen van je hypotheek oversluiten op een rij.

Lagere hypotheeklasten

Voor veel mensen het belangrijkste voordeel. Zoals je misschien wel weet, is de stand van de hypotheekrente historisch laag. Hierdoor kunnen veel mensen een lagere rente krijgen op hun hypotheek. Een lagere rente betekent ook dat je maandlasten lager worden. Met de lage rentestanden van nu, is het dus voor veel mensen voordelig om over te sluiten.

Zekerheid over kosten door oversluiten hypotheek

Je kunt met oversluiten ook een stukje meer zekerheid over je maandlasten krijgen. Stel, je zet nu voor dertig jaar je rente vast, dan heb je voor heel die periode zekerheid. Je weet dan dat je de komende dertig jaar deze lage rente blijft betalen. Ook als de rente stijgt. En dat is wel lekker natuurlijk. Op dit moment zie je op de energiemarkt dat vastzetten soms verstandig kan zijn. Mensen die hun contract daar niet hebben vastgezet, betalen nu een hogere energierekening.

Een beter product of een advies van deze tijd

Je kunt ook je hypotheek oversluiten als je nog producten hebt met een hoge kostenbelading of met risico’s waar je niet meer op zit te wachten, zoals een beleggingshypotheek of een levenhypotheek. Deze hypotheken zijn soms onvoorspelbaar en dat moet bij je passen. Oversluiten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek, kan dan een prima oplossing zijn. Je bent dan van je oude polis af en je hebt daarnaast meer zekerheid over het afbetalen van je huis.

Oversluiten altijd de beste keuze?

Vaak is oversluiten de moeite waard. Met onze hulp valt het werk best wel mee (dat horen we tenminste vaak van onze klanten) en word je grotendeels ontzorgd gedurende het proces. We zeggen het ook als we denken dat het beter is om het niet te doen, want eerlijkheid duurt het langst!

Heb je nu nog vragen of onduidelijkheden, bel ons gerust even. We staan je graag te woord!

Persoonlijk

Een hypotheek oversluiten is niet niks. Daarom vinden we het belangrijk dat jij tijdens het regelen van je hypotheek altijd kunt rekenen op jouw vaste adviseur. Dat schakelt prettig en voelt wel zo vertrouwd.

Abonnementen

Wil je zeker weten dat je hypotheek ook in de toekomst helemaal bij jou en jouw leven past, maar niet iedere keer opnieuw betalen voor een hypotheekadvies? 

Kies dan voor een doorlopend abonnement waarmee je jaarlijks laat checken of jouw financiën nog optimaal geregeld zijn.