Nieuws Blijf op de hoogte
Dinsdag 31 oktober 2023

Help mijn lijfrente valt vrij. En nu?

Een lijfrente is een financieel product dat veel mensen gebruiken om hun pensioenjaren financieel te ondersteunen. Het is een soort verzekering of investering waarbij je periodiek geld stort gedurende een bepaalde periode, en in ruil daarvoor krijg je regelmatige uitkeringen zodra de lijfrente vrijvalt. Het vrijkomen van een lijfrente is een belangrijke mijlpaal in je financiële leven, en het is essentieel om goed voorbereid te zijn en de juiste beslissingen te nemen. In deze blog gaan we wat dieper in op wat te doen bij het vrijkomen van een lijfrente.

Financiële doelen bij vrijkomen lijfrente

Bij het vrijkomen van een lijfrente moet je duidelijke financiële doelen stellen. Wil je de uitkeringen gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen of is dit niet nodig? Het is essentieel om te weten wat je wilt bereiken, want dit zal je helpen bij het nemen van beslissingen over hoe je het geld gaat gebruiken. De mogelijkheden zijn als volgt:

a. De opbouwperiode voortzetten

Indien je nu het inkomen niet nodig hebt of dat het fiscaal handig is dat je uitkering later ontvangt, heb je de mogelijkheid om de lijfrente door te zetten. Dit kan bij de huidige bank/verzekeraar of bij een nieuwe partij. Vergelijken heeft meestal zin om dat de rente sterk kan verschillen. Houd er rekening mee dat de uiterlijke ingangsdatum 5 jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt is.

b. Levenslange uitkering

Je ontvangt periodieke betalingen voor de rest van je leven, wat zorgt voor financiele zekerheid. Indien je de uitkering onderbrengt bij een verzekeraar is dit tot jouw overlijden. Bij een bank is dit tot je 85/87e levensjaar.

c. Tijdelijke uitkering

Je ontvangt periodieke betalingen gedurende een vooraf bepaalde termijn, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. De minimale termijn is 5 jaar.

d. Eenmalige uitkering

Je ontvangt het bedrag in een keer, dit kan vooral bij oude lijfrenteverzekeringen (gesloten voor 1992). In de meeste gevallen is dit niet interessant aangezien de fiscus dit zwaar belast. 

Sparen of beleggen

Zowel bij het verlengen als laten uitkeren van de lijfrente kun je kiezen voor een spaar of belegginsgoplossing. Wat wijsheid is, is volledig afhankelijk van jouw financiele situatie en je risicoaccepatie. Indien je sterk afhankelijk bent van de uitkering ligt een spaaroplossing voor de hand.

Bank of verzekeraar

Bij een eventuele uitkering kun je kiezen om de lijfrente bij een bank of verzekeraar onderbrengen. Het grote verschil is dat er bij een verzekeraar een levenrisco is. Bij een eventueel overlijden gedurende de uitkering vervalt dan het kapitaal aan de verzekeraar (dit risico kan wel weer apart worden verzekerd). Bij een bank vervalt het resterende kapitaal aan de erfgenamen.

Raadpleeg een financieel adviseur

Het vrijvallen van een lijfrente is een complex financieel proces en het is vaak verstandig om professioneel advies in te winnen. Een gecertificeerde financieel adviseur kan je helpen bij het bepalen van de beste stappen op basis van je persoonlijke situatie, doelen en behoeften.

Het vrijvallen van een lijfrente is een belangrijke gebeurtenis die aandacht en zorgvuldige planning vereist. Door de regels en voorwaarden te begrijpen, je doelen te bepalen, rekening te houden met belastingimplicaties, een passende uitkeringsmethode te kiezen, herbelegging te overwegen, aan erfgenamen te denken en professioneel advies in te winnen, kun de best mogelijke beslissingen nemen om je financiële toekomst veilig te stellen. Wij kijken graag mee naar jouw individuele situatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.