Nieuws Blijf op de hoogte
Zaterdag 23 oktober 2021

Wat is een verbouwingshypotheek?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: een verbouwingshypotheek is geen specifieke hypotheekvorm. Het is een term die gebruikt wordt voor een hypotheek die je nodig hebt om een verbouwing te financieren.

Denk aan die nieuwe keuken of die aanbouw,  de laatste tijd ook steeds vaker voor verduurzaming van huizen.

Meestal is er al een eerste hypotheek en wordt deze eerste hypotheek dan verhoogd en wordt er een tweede hypotheek aangevraagd om de verbouwing te financieren. Regelmatig wordt ook de gehele hypotheek over gesloten op het moment dat er verbouwd wordt, uiteraard met als uitgangspunt dat dit financieel voordeel biedt. 

Kan ik een verbouwingshypotheek krijgen?

Of je een verbouwingshypotheek kunt krijgen, hangt naast je inkomen vooral af van de waarde van de woning. In deze tijden waarbij de laatste jaren de woningen extreem hard in waarde zijn gestegen, is de kans best groot dat er nu mogelijkheden zijn.

De huidige waarde van de woning moet voldoende zijn of de verbouwing moet voldoende waardevermeerdering teweeg brengen om de verbouwingshypotheek te kunnen krijgen.

Je hebt daarvoor een taxatierapport nodig, met daarin opgenomen de marktwaarde voor en na verbouwing.

Een geldverstrekker wil wel zeker zijn dat het geld ook daadwerkelijk aan de woning wordt besteed, daarom werken zij doorgaans met een zogenaamd'bouwdepot'. Het geld is weliswaar beschikbaar, maar komt daadwerkelijk vrij via declaraties van de facturen voor jouw verbouwing.

Vaak is de rente op zo'n depot gelijk aan die van de lening, waardoor je in het begin niet het volledige bedrag betaalt. Naarmate het depot leger raakt, worden de maandlasten langzaam hoger.

Wat als er toch geen mogelijkheden zijn voor een verbouwingshypotheek?

Het kan zijn dat een hypotheek verhogen toch niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat de waarde niet toereikend is. In zo’n geval kun je misschien wél een persoonlijke lening afsluiten. Daarbij draait het immers niet om de waarde van de woning, maar alleen om je inkomen. Er zijn zelfs speciale verbouwingsleningen.

Een voordeel van een persoonlijke lening is dat er geen eenmalige kosten (notaris, taxatien, advieskosten) komen kijken bij het afsluiten ervan. Dat is met het afsluiten van een hypotheek wel anders.

Het nadeel is dat de rente vaak een stuk hoger is. Wel is ook de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar, mits bestemd voor verbouwing.

Afhankelijk van de situatie kan een persoonlijke lening voor je verbouwing een goed alternatief zijn.

Advies nodig?

Heb je nog vragen over dit onderwerp, laat het ons weten! Wij kijken graag naar jouw persoonlijke situatie voor advies