Nieuws Blijf op de hoogte
Dinsdag 24 augustus 2021

Startershypotheek: alles over het kopen van je eerste huis

Jonge mensen kunnen nauwelijks instromen op de huizenmarkt en dat probleem wordt steeds groter. Ze kunnen geen hypotheek krijgen, moeten eigen geld inbrengen om de kosten-koper te betalen en hebben vaak ook nog een studieschuld. De overdrachtsbelasting die weg is gevallen leek een meevaller, maar de huizenprijzen zijn hierdoor ook duurder geworden.

Daarnaast worden panden meestal ‘overboden’ en nog altijd regelmatig gekocht door beleggers om ze te verhuren. Een hypotheekverstrekker geeft aan dat er geen € 250.000 geleend kan worden (maandlast van € 800,-). Vervolgens gaan jongeren voor € 1.000/maand huren. Een kromme situatie. Welke mogelijkheden zijn er voor hen om uit deze impasse te komen?

Welke mogelijkheden zijn er als starter?

Een geldverstrekker bekijkt over het algemeen wat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen en baseert zijn advies op die berekening. Een goede, betrokken financieel adviseur benadert de situatie persoonlijk. Soms moet je dan net een stapje verder gaan. Eerst verkennen we alle opties en maken dan tijd vrij om de mogelijkheden voor te bespreken met diverse partijen. We checken of de starterslening tot de mogelijkheden behoort, overleggen soms ook met de partij die de hypotheek kan verstrekken en bekijken of er een inkomensstijging te verwachten valt bij de werkgever. En komen, als het uiteraard kan, met een goede oplossing: de ‘familiebank’.

Als ouders het willen en als het geld er is, kunnen ouders belastingvrij schenken tot ruim een ton. Ze kunnen als alternatief ook het geld lenen en op die manier rendement maken op hun vermogen, waarbij de mogelijkheid bestaat om jaarlijks belastingvrij (tot € 5.600,-) terug te schenken.

Tot slot kunnen ze ook mededebiteur worden bij een bank en ‘garant staan’ voor de lening van hun kind. Ze tekenen mee, maar lenen niet. De jongeren sluiten de lening af en komen in aanmerking voor aftrek van de hypotheekrente.

Zo regelen wij een startershypotheek

Een voorwaarde voor de laatstgenoemde, financiële oplossing is dat het inkomen van de jongeren nog groeit de komende jaren. Daarnaast moet er de verwachting zijn dat zij het binnen drie tot vijf jaar redden op hun eigen inkomen voor je nieuwe huis voor de hand omdat je anders wat renteaftrek mist.

Wij denken dat er nog altijd best wat mogelijk is, met als basis een goed gesprek met de jongeren en soms de ouders over de ‘familiebank’ als oplossing voor het kopen van een huis. Het is wel belangrijk om reëel te zijn. Is die inkomensstijging er bijvoorbeeld wel echt? En bovendien is het verstandig om alles goed vast te liggen, liefst notarieel.

De ‘familiebank’ is, wanneer het tot de mogelijkheden behoort, de mooiste bank die er is. Jongeren krijgen de kans om een huis te kopen en zaken zijn goed geregeld. Dat geeft rust. Financiële rust.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op.