Nieuws Blijf op de hoogte
Dinsdag 7 september 2021

De mogelijkheden van een seniorenhypotheek

Het is een veelgehoord misverstand dat je geen hypotheek kunt krijgen na je pensioenleeftijd. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Een koophuis is een waardevol bezit en geeft een fijn gevoel, maar je geld zit ‘vast in de stenen’ en je kunt het niet gebruiken om van te leven. Daardoor kun je het gevoel hebben te worden beperkt in de mogelijkheden. Wat als je toch extra geld nodig hebt? Bijvoorbeeld om je kind financieel te steunen of je huis te verduurzamen?

Wanneer je overwaarde hebt op je eigen woning, kun je geld vrijmaken zonder je huis te verkopen. Dat kan door een nieuwe hypotheek af te sluiten, zelfs of vooral als je al met pensioen bent. Zo kun je geld ‘opnemen’ om mogelijke financiële zorgen op te lossen of wensen te realiseren op latere leeftijd. Je kunt deze zogenaamde ‘overwaardehypotheek’ ook benutten voor het verhogen van je maandelijks inkomen of het aanpassen van je huis als je langer zelfstandig wil blijven wonen.

Voordelen van een seniorenhypotheek

Met deze hypotheekvorm kun je in je koophuis blijven wonen en blijft het je eigendom. De rente wordt bijgeschreven bij de schuld, dus je hebt geen extra maandlasten. Je kunt de hypotheek afsluiten naast je bestaande hypotheek en het opgenomen bedrag vrij besteden.

Aan deze hypotheek zijn wel risico’s en voorwaarden aan verbonden. Je totale hypotheekschuld wordt immers hoger door het 'bijschrijven' van de rente. De erfenis wordt lager, omdat je de overwaarde al hebt opgenomen. En mocht je ooit een kleiner huis willen kopen, dan kun je minder overwaarde inbrengen in de nieuwe hypotheek.

Ontdek wat je met je hypotheek kunt doen

Een hypotheek is mogelijk - ook als je met pensioen bent - voor het oplossen van je geldzorgen en het realiseren van je wensen. Wij kunnen je daarbij helpen, met persoonlijk advies op maat. Dat geeft rust. Financiële rust.