Nieuws Blijf op de hoogte
Vrijdag 30 juni 2023

De arbeidsongeschiktheidsverzekering, afsluiten of niet?

Meer dan vijftig procent van de zelfstandig ondernemers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De kans bestaat dat de overheid de AOV gaat reguleren en verplicht stelt. Het advies van de onafhankelijk financieel adviseur: pak de regie en regel het zelf, nu dat nog kan. Dan heb je maximale keuzevrijheid. 

'Call to action'

Het is dan ook zaak voor ondernemers om in actie te komen. Niet alleen vanwege de mogelijke maatregel van de overheid. Als je je niet verzekert tegen arbeidsonge- schiktheid loop je een groot risico. Ongeveer 35 procent van alle zzp’ers valt een keer langdurig uit door ziekte of ongeval. Dit percentage verschilt per beroep. De keuze om geen AOV af te sluiten kost uiteindelijk veel geld en wordt vaak gemaakt uit onwetendheid. Ondernemers wordt geadviseerd hier toch een keer over na te denken. Met een AOV behoud je je inkomen, of een deel daarvan, en voorkom je financiële onrust en een bijstandsuitke- ring. Je kunt je informeren over de verschillende moge- lijkheden en waar je op moet letten. Daarnaast kun je een berekening laten maken en in een goed persoonlijk adviesgesprek alle opties tegen elkaar afwegen. Cruciale vragen worden gesteld om te ontdekken wat het beste bij iemand past. En een AOV is fiscaal aftrekbaar.

Enkele belangrijke aandachtspunten

Hoe hoog is het bedrag dat je wilt verzekeren? Hoe lang kun je ziek zijn zonder een uitkering nodig te hebben? Met andere woorden: hoe lang wil je de periode van eigen risico laten duren? Als je voldoende spaargeld hebt of aanspraak kunt maken op het inkomen van een part- ner, vergroot je je eigen risicoperiode en wordt de pre- mie lager. Hoe lang wil je een uitkering ontvangen? Je kunt kiezen voor een AOV die maximaal twee of vijf jaar uitkeert of tot de wettelijke AOW-leeftijd. Hoe hoger de eindleeftijd, hoe hoger de premie.

Wil je je verzekeren voor beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid? Bij passende arbeid kijkt de verzeke- raar of je werk kunt doen dat bij je opleiding en ervaring past, in een ander beroep. Dan zijn er meer mogelijkhe- den om aan het werk te komen en is een uitkering min- der lang nodig. Dat maakt de premie lager.

UWV, verzekeringsmaatschappij of broodfonds?

Een AOV kun je afsluiten bij het UWV of een verzeke- ringsmaatschappij. Je kunt geen AOV afsluiten bij 't UWV als je al langer zelfstandig ondernemer bent. Verzekeren bij 't UWV kan als je uit loondienst komt en voor jezelf begint. Je moet je dan binnen dertien weken aanmelden na het einde van je laatste dienstverband en minimaal voor 35 procent arbeidsongeschikt zijn. Er is geen medi- sche keuring nodig. Bij een verzekeringsmaatschappij is een medische keuring wel noodzakelijk, de dekking is uit- gebreider en er zijn verschillende verzekeringen mogelijk. Wil je geen AOV afsluiten, dan is er altijd nog de optie om je aan te sluiten bij een broodfonds.

Ingewikkeld

Kortom: de AOV is, net als een hypotheek, een ingewikkeld product. In een eerlijk en open gesprek helpen wij je met een goed besluit te nemen. Dat geeft rust. Financiële rust. 

Ondanks dat we hopen dat dit wat duidelijkheid schept, kunnen we ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen.