Nieuws Blijf op de hoogte
Woensdag 15 februari 2023

Beleggen in onrustige tijden

Indien je belegt, weet je een ding zeker. Je beleggingen zullen ook eens dalen. Één keer in de zoveel tijd zal je portefeuile zelfs flink in waarde dalen. Er zijn voldoende voorbeelden van te bedenken. De internetbubbel in 2000, de financiele crisis in 2008 en recent de dip tijdens de coronacrisis.

Dit hoort er bij. Indien je beleggingsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dit voor de lange termijn niets uit. Immers het geld wat je op korte temijn nodig hebt, daarover hebben wij je geadviseerd om dit op een spaarrekening aan te houden. Uiteraard kan een daling je emotioneel bezighouden, maar rationeel is dat niet nodig.

Risico hoort bij beleggen. Want zonder risico kun je ook geen rendement maken. Stel je streeft naar een rendement van 5%, dan is het risico dat je portefeuille soms in een jaar daalt met 15% en soms stijgt met 20% in een jaar. Deze schommelingen rondom het rendement, is het risico. Je hebt dit nodig om een rendement te maken, want gratis rendement bestaat niet.

Nu was 2022 op beleggingsgebied een bijzonder jaar. We kregen te maken met een flinke correctie op de aandelenmarkt. Veroorzaakt door problemen aan de aanbodkant, een extreem hoge inflatie en de oorlog in de Oekraine. Normaal moet het gedeelte wat je in obligaties belegt een defensieve werking hebben. Echter door de forse stijging van de rente, gingen ook de koersen van obligaties zwaar onderuit. Hierdoor was het rendement van een defensieve portefeuille net zo slecht als een offensieve portefeuille.

Is het slim om op tijd uit te stappen?

Er zijn ook veel mensen die bij een daling hun beleggingen verkopen, omdat ze denken dat de koersen nog verder gaan dalen. Ze denken dan op een lager moment weer te kunnen instappen. Je zou zeggen, dit klinkt best goed, als het lukt om de markt te voorspellen. Dit lukt echter bijna nooit. Er gaat namelijk geen bel wanneer we het dal hebben bereikt of wanneer we de top hebben hebben bereikt. Uit onderzoek blijkt dat gewoon braaf de markt volgen een beter rendement oplevert dan een heel actief beleggingsbeleid. Ben je bijvoorbeeld in 2022 uitgestapt? Dan hoop ik dat je begin januari weer ingestapt was. Rendement in januari ruim 5%! 

Herbalanceren.

Wel is het zinvol om regelmatig je portefeuille te herbalanceren. Wat bedoelen we hiermee?
Stel je belegt in een neutraal profiel met een portefeuille van 50% aandelen en 50% obligaties. Door een daling van de aandelenmarkt is de verhouding 45% aandelen en 55% obligaties geworden. Door nu in je portefeuiile 5% obigaties te verkopen ten gunste van de aandelen is de portefeuille weer in balans. Hiermee koop je weer aandelen in tegen een aantrekkelijke koers en neem je wat winst op de obilgaties. Daarnaast is het risico van de portefeuille weer op het gewenste niveau.

Conclusie

Bij beleggen horen dus risico's. Zonder risico geen rendement. Voordat je begint met beleggen, maak een plan en bepaal wat je doel is. Start met beleggen conform je plan. En laat je vervolgens niet beïnvloeden door de waan van de dag of je emotie. Herbalanceer wel regelmatig je portefeuille (of laat dit doen), en evalueer ook regelmatig of je nog op koers ligt voor het behalen van je doelstellingen. Voor je korte termijn doelstellingen heb je voldoende spaarmiddelen achter de hand. Daarnaast kunnen er altijd tussentijds dingen gebeuren. Dan is het tijd om je plan aan te passen en wellicht ook je beleggingsinvulling.

Wilt u hierover eens sparren of heb je nog geen financieel plan? Bel ons gerust