Nieuws Blijf op de hoogte
Maandag 28 juni 2021

Wat is een overbruggingshypotheek?

Tegenwoordig is het gebruikelijk om eerst een huis te kopen en dan pas je huidige woning te verkopen. Zeker in deze markt waarbij snelheid geboden is, kun je als koper niet meer vragen of de verkoper kan wachten op verkoop van je eigen woning.

De overwaarde heb je bij de aankoop van je nieuwe woning dus nog niet op je rekening staan. 

Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet lost dit probleem op: het is een lening die de periode overbrugt tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van het oude huis. In deze periode kun je de hypotheek op je oude huis nog niet aflossen, terwijl je al wel een hypotheek afsluit voor je nieuwe huis. 

Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je oude woning opnemen om zo (deels) de nieuwe woning te financieren. De rente over de overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar. Je betaalt hem ineens af zodra je je oude huis verkocht hebt. 

Hoe werkt de overbruggingshypotheek?

Wie een nieuw huis koopt voordat het oude is verkocht en niet over voldoende eigen middelen beschikt, heeft dus een overbruggingskrediet nodig. Om in aanmerking te komen voor een overbruggingskrediet moet je aantonen dat je de tijdelijk hogere woonlasten kunt dragen. Meestal is het voldoende als je kunt aantonen dat je een buffer hebt voor deze extra maandlasten voor een half jaar tot een jaar.

Het alternatief voor overbruggingskrediet aanvragen is je huis verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. 

Overbruggingshypotheek aflossen: ineens bij verkoop!

De overbruggingshypotheek is een tijdelijke en aflossingsvrije hypotheek. Zodra het oude huis is verkocht, los je met de overwaarde eerst het overbruggingskrediet af. Dat zal de geldverstrekker ook van je verlangen. Blijft er daarna nog overwaarde over? Dan ligt extra aflossen op je hypotheek voor je nieuwe huis voor de hand omdat je anders wat renteaftrek mist. 

Bel ons gerust als je op zo’n moment nog vragen hebt of als je een overbruggingsfinanciering moet gaan afsluiten! Wij helpen je graag verder.