Nieuws Blijf op de hoogte
Zaterdag 18 mei 2019

Hoe beheer je je vermogen?

Als u vermogen heeft opgebouwd, geeft dat een prettig gevoel. Het kan echter ook vragen oproepen, zoals: wat wil ik met dit vermogen? Hoe kan ik het laten renderen? Welke opties heb ik, sparen of beleggen? En als ik wil beleggen; hoe doe ik dat dan?

Kies ik voor een beleggingsportefeuille of voor beleggen in onroerend goed?

Wanneer u ervoor kiest om te beleggen, zijn er veel mogelijkheden. Waar gaat u dit doen? Talloze vermogensbeheerders proberen u te verleiden. Hoe gaat u een keuze maken en waar let u dan op? Hoe zit het met de performance en de kosten van de beheerder? Kiest u voor een actieve of passieve beleggingsoplossing? Actief beleggen houdt in: strategisch aandelen aan- en verkopen en zorgen dat u het beter doet dan de markt en winst maakt. Passief beleggen betekent: aandelen kopen in bijvoorbeeld een wereldindex en de markt zijn werk laten doen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Wij merken in de praktijk dat mensen hiermee worstelen. Vaak kiezen klanten een partij (meestal de eigen huisbank) bij wie zowel het vermogensplan als het vermogensbeheer wordt neergelegd. Maar is dit vermogensplan echt onafhankelijk? Vaak worden de kosten van dit plan gefinancierd uit een ‘all-in fee’ en dat is meestal een percentage van de beleggingsportefeuille.

Begin altijd met een plan

Het beheren van uw vermogen hoeft niet persé te leiden tot beleggen. Maar als u wilt beleggen, is het verstandig eerst een plan - en een planning - te maken voordat een beleggingsportefeuille wordt opgesteld. Uw wensen en doelstellingen moeten namelijk aansluiten bij het beleggingsbeleid.

Soms ‘vergeten’ mensen dat ze een langetermijndoelstelling hebben als het beursklimaat onrustig is. Hoewel ze zeggen om te kunnen gaan met een daling, krijgen ze toch de neiging om te verkopen. Soms moet je juist het omgekeerde doen ook al voelt dat niet goed, het is vaak verstandiger om rustig te blijven en niet te verkopen. Hoe ga je om met emoties op zo’n onzeker moment? Dat is onderdeel van de relatie en vertrouwensband die wij als onafhankelijk financieel adviseurs met klanten aangaan. We begeleiden hen bij die schommelingen in emoties als gevolg van de beweging in de markt.

Ook stellen we eerst een vermogensplan op, voordat we praten over vermogensbeheer. Dat leidt tot betere keuzes en geef rust. Financiële rust.