Nieuws Blijf op de hoogte
Vrijdag 23 december 2022

Fiscale wijzigingen in 2023, wat verandert er voor de ondernemer?

Het einde van het jaar nadert, 2023 is alweer in zicht. In dit nieuwe jaar verandert er op fiscaal gebied weer het nodige.  In dit artikel richten we ons op de wijzigingen, en dan vooral op de ondernemer.  Die veranderingen pakken in financieel opzicht helaas niet positief uit voor deze groep. 

Dat geldt zowel als je directeur-grootaandeelhouder bent als wanneer je als zzp’er de kost verdient. Er zijn ook wat positieve veranderingen, maar die wegen niet helemaal op tegen de nadelen. Geïnteresseerd in wat er precies voor jou als ondernemer verandert? Lees dan hieronder de relevante wijzigingen.

Verhoging vennootschapsbelasting

Vooral kleinere bedrijven die vennootschapsbelasting betalen, gaan er volgend jaar flink op achteruit. Dat komt door twee veranderingen. Allereerst gaat de vennootschapsbelasting in de eerste schijf van 15% naar 19%. Daarnaast wordt deze schijf ingekort van een winst van € 395.000 naar een winst van € 200.000. Boven die twee ton geldt in 2023 het hoge tarief van 25,8%.

Snellere afbouw van de zelfstandigenaftrek

Daarnaast wordt de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 versneld afgebouwd. Dat is een heffingskorting voor ondernemers, die ervoor zorgt dat je netto best wat overhoudt als ondernemer. Die zou volgend jaar eigenlijk € 5.950 zijn, maar dat word slechts € 5.030. Ter vergelijking: in 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog € 6.310. Gemiddeld kost dit een zelfstandige bijna € 450 netto per jaar. De afbouw daalt in de komende jaren verder, tot je in 2027 nog slechts een klein bedrag van € 900 mag aftrekken.

Fiscale oudedagsreserve (FOR) per direct afgeschaft

Een andere maatregel die zelfstandigen raakt, is de afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Met deze regeling kunnen ondernemers voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak, vof, maatschap en cv) nu nog op een fiscaalvriendelijke manier voor hun pensioen sparen. Dat kan na 2022 nog steeds, maar dan moet je daarvoor een pensioenproduct afsluiten. Het voordeel van de FOR was dat je het geld niet op een geblokkeerde rekening hoefde te zetten, waardoor je het ook als buffer kon gebruiken. Wij zijn zelf van mening dat het sowieso slim is om af te storten, en zien dit niet als de vervelendste maatregel.

Inkomstenbelasting gaat een klein stukje omlaag

Het kabinet wil volgend jaar de inkomstenbelasting in de eerste schijf een fractie verlagen. Dat is gunstig voor iedere belastingbetaler, dus ook de ondernemer. Maar vergeleken met bovenstaande maatregelen is dit slechts een kleine compensatie, die hooguit € 100 netto per jaar oplevert.

Arbeidskorting omhoog

Het voorstel om de arbeidskorting te verhogen zet gelukkig zoden aan de dijk. Volgens de berekeningen houden zowel zelfstandigen als werknemers daar per jaar ongeveer € 500 netto aan over.

Meer informatie

Heb je als ondernemer nog vragen over dit artikel of over andere aspecten van je financiën? Neem dan gerust contact op met ons. We staan je graag te woord.